Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Η αγορά της Κυριακής...

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει...

Όταν η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση το 2004, το πρώτο της «κατόρθωμα» ήταν η ασυνεννοησία των υπουργών για την μεταφορά ή όχι του εορτασμού της πρωτομαγιάς που έπεφτε Σάββατο. Αφού έγινε μια κατάσταση που θύμιζε τουρλουμπούκι, τελικά ο εορτασμός δεν μεταφέρθηκε για τους εργαζόμενους τη Δευτέρα όπως αυτοί ζητούσαν. Ο τότε υπουργός εργασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, είπε και μετά ξείπε σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν στην αλάνα. Τότε είπαμε όλοι πως είναι άμαθοι από άσκηση εξουσίας και θα έπρεπε να τους δοθεί χρόνος να εξοικειωθούν με τα νέα τους καθήκοντα. Από τότε πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια, αλλά όλοι δείχνουν ότι είναι ανεπίδεχτοι μαθήσεως. Και θα αναφερθώ στο θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.

Επειδή η αγορά πάει κατά διαβόλου και ειδικά στην Αθήνα τα πράγματα ήρθαν τα πάνω – κάτω λόγω των επεισοδίων στο κέντρο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό ανάπτυξης Χρήστο Φώλια να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου του ΕΒΕΑ και του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Αθήνας να μείνουν ανοικτά τα μαγαζιά την ημέρα αυτή. Όλοι έμειναν με αυτή την εντύπωση. Ώσπου ο υπουργός πέταξε το μπαλάκι στις Νομαρχίες και τους εμπορικούς συλλόγους. Αντί να κάνει ο ίδιος μια πολιτική δήλωση και να αναλαμβάνει η κυβέρνηση της ευθύνη, ζήτησε να πάρουν αποφάσεις τα Νομαρχιακά Συμβούλια όλης της χώρας. Εδώ αρχίζει ένα θέατρο του παραλόγου με τις νομαρχίες, τους εμπορικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων.

Το κακό παράγινε όταν την ώρα που το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας συζητούσε την λήψη ή όχι της σχετικής απόφασης, εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ έκαναν κατάληψη της αίθουσας, απαίτησαν και πέτυχαν να παρθεί αρνητική απόφαση. Οι έμποροι έπεσαν από τα σύννεφα. Το τι κατάρες άκουσαν Καραμανλής και Φώλιας δεν λέγεται. Και εδώ αρχίζει ένα ντόμινο αντιδράσεων. Όπως έμαθα, στην Καρδίτσα, στον Εμπορικό Σύλλογο αρχικά επικρατούσε η άποψη τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά με σκοπό οι έμποροι να εισπράξουν ένα ποσό που ίσως να τους επιτρέψει βγάλουν κανένα έξοδο. Αυτό που τους ωθούσε σε μια τέτοια απόφαση ήταν η απόφαση του Olympia mall να ανακοινώσει ότι το Εμπορικό Κέντρο θα είναι ανοικτό σήμερα Κυριακή. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι η ιδέα, έμποροι από όλη την Θεσσαλία να μεταβούν την Κυριακή στο Olympia mall και να μην το επιτρέψουν να λειτουργήσει. Όμως, σε επικοινωνία που έγινε με την διοίκηση του Εμπορικού Κέντρου, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σήμερα το Olympia mall θα παρέμενε κλειστό, μιας και οι υπεύθυνοι δεν θέλησαν να έρθουν σε ανοικτή κόντρα με τον εμπορικό κόσμο όλης της Θεσσαλίας.

Εδώ, θέλω να σταθώ και στην θέση που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Σίγουρα, οι εργαζόμενοι θέλουν και αυτοί τον ελεύθερο χρόνο τους. Όμως, στην δύσκολη αυτή συγκυρία δεν θα γίνει και τίποτα αν δουλέψουν μια ημέρα παραπάνω και φυσικά με το αζημίωτο. Άλλωστε, προέρχονται από δύο ημέρες αργίας. Και για να υπάρχει δουλειά, πρέπει να υπάρχει και επιχείρηση. Αυτά τα δύο, όπως και να το κάνουμε, πάνε μαζί. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

Θέρη υπέρ του ανοίγματος την Κυριακή, πήρε και το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του αρμόδιου πολιτικού του εκπροσώπου για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Η τελούσα υπό διαρκή ανασχηματισμό - και ουσιαστικά αποχωρούσα - κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αδυνατεί πλέον να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα», λέει η ανακοίνωση και συνεχίζει. Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» και μετακυλύει τις ευθύνες από φορέα σε φορέα κι από εκεί στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί, και με δική της ευθύνη, στην αγορά καθ’ όλη την περίοδο πριν τις γιορτές. Στερεί έτσι από τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων τη δυνατότητα να αναπληρώσει ένα μικρό μέρος των τεράστιων ζημιών που έχουν τόσο λόγω της ύφεσης όσο και των κοινωνικών αναταραχών των προηγούμενων εβδομάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου