Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών κατά μήκος της χώρας

Με περίπου 8.500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι κρατούν κλειστά κομβικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα.
Κλειστά παραμένουν μεταξύ άλλων κεντρικοί κόμβοι όπως η Αλαμάνα, οι Μικροθήβες, η Χρυσούπολη, καθώς και ο Προμαχώνας. Προσωρινά -έως τις 13:00- ανοίγουν τα Τέμπη. Απόφαση αναστολής της κατάληψης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έλαβαν οι αγρότες της περιοχής.
Το απόγευμα εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη.
Ειδικότερα:
- Αποκλεισμένος παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από αγρότες του νομού Σερρών, ενώ αγρότες της Δράμας έχουν αποκλείσει και το συνοριακό σταθμό της Εξοχής.
Tα ξημερώματα σημειώθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αγανακτισμένων οδηγών φορτηγών, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, οδηγοί βαρέων οχημάτων, που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, επιτέθηκαν υβριστικά στους αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια έσπασαν τη μπάρα των συνόρων, έβαλαν φωτιά στα φυλάκια και πέρασαν στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
- Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στη Νίκαια Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στην Αλαμάνα. Στα Τέμπη τα τρακτέρ έχουν σχηματίσει ουρά 20 χιλιομέτρων και οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν τον κόμβο για δύο ώρες, από τις 11:00 έως τις 13:00.- Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο της Χρυσούπολης, της Εγνατίας οδού και της εθνικής οδού Καβάλας - Ξάνθης. Όπως ανέφεραν οι αγρότες ο κόμβος θα μείνει κλειστός έως τις 13:00.- Τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
- Αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου στη θέση Πλατάνι. Παράλληλα, αγρότες των Χανίων απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.
- Από το μεσημέρι αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη. Από το μεσημέρι της Τρίτης αγρότες είχαν καταλάβει με τρακτέρ την πίστα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 20 πτήσεις. Οι αγρότες επέτρεψαν μόνο την απογείωση ενός C-130 για δύο αερομετακομιδές.
Εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν το απόγευμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη, αναζητώντας λύση στα προβλήματά τους. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηγάκης θα συνομιλήσει με αγρότες από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα στις 18:30 και στις 19:30 με αγρότες από την Κρήτη.
Στις 12:00 ο κ. Χατζηγάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών της Θεσσαλονίκης, που δήλωσαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των συναδέλφων τους.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου