Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Διεύρυνση της διαφοράς…


Δείχνουν όλα τα γκάλοπ και 145 έως 152 έδρες για το ΠΑΣΟΚ

Νέο γκάλοπ εμφανίζει στο 4,5% τη διαφορά

Ισοπαλία στην Καρδίτσα, μπροστά το ΠΑΣΟΚ σε Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία…

Φρέσκα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια ψάχνουν στο κίνημα

Παρότι η λογική λέει ότι όταν ανακοινώνεις έκτακτα φορολογικά μέτρα δεν κάνεις εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει.
«Το μόνο που θέλει ο Καραμανλής είναι μια μικρή διαφορά, με την ελπίδα ότι δεν θα πάρουμε την αυτοδυναμία», δηλώνουν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκλογές τον Ιούνιο δείχνει η πολιτική κατασκοπεία που έχουν αναπτύξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου αφενός να προσδιορίσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και αφετέρου να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.
Με τις κεραίες ανοιχτές σε όλα τα επίπεδα, προσπαθούν μέσα από πληροφορίες, ενδείξεις, ακόμη και ακριτομυθίες, να ανιχνεύσουν τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών. Έτσι από ένα σύνολο στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες, ειδικά το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σχεδόν σίγουρο ότι ο Κώστας Καραμανλής θα επιχειρήσει διπλές εκλογές τον Ιούνιο, με στόχο να διοχετευθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις πολιτικές του στην κάλπη των ευρωεκλογών και εκείνος να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις εθνικές εκλογές.
Το σενάριο, που μοιάζει με... απονενοημένο διάβημα, λόγω της εικόνας που αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, θεωρείται από τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως:
1. Η οργανωτική προετοιμασία της Ρηγίλλης για διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Ενδεικτικά, έπειτα από μια πρόχειρη έρευνα που έκαναν οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, αποκαλύφθηκε ότι σε αρκετές πρωτεύουσες νομών η Ν.Δ. έχει σπεύσει και έχει «κλείσει» προς ενοικίαση χώρους στα κεντρικότερα σημεία των πόλεων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως εκλογικά κέντρα. Οι πληροφορίες των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν φτάσει στο κέντρο είναι ότι ούτε οι χώροι ούτε η εν γένει προετοιμασία παραπέμπουν σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με τις ευρωεκλογές.
2. Ο Πρωθυπουργός όλο και συχνότερα διατείνεται μιλώντας με συνεργάτες του, αλλά και με εκτός πολιτικής συνομιλητές του, ότι με διαφορές από το ΠΑΣΟΚ που κινούνται στο 3% «μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι». Και όσοι τον ακούνε «μεταφράζουν» την εκτίμηση αυτή ως πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές ως... αμορτισέρ που θα απορροφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι ψηφοφόροι και να του δώσουν μια νέα εντολή.
3. Το μεγάλο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει φορομπηχτικά μέτρα μεγάλης κλίμακας, μετατέθηκε για μετά τον Ιούνιο προφανώς για να μην επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές.
4. Στις οργανωτικές προετοιμασίες της Ρηγίλλης συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και οι πληροφορίες ότι έχει ήδη ανατεθεί η καμπάνια του κόμματος για τις εθνικές εκλογές σε δύο διαφημιστικές εταιρείες και ότι άξονας της καμπάνιας θα είναι η εικόνα ενός στιβαρού Πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, πυγμή και σχέδιο τις επιπτώσεις της κρίσης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής για έναν μόνο λόγο θα αποφύγει να πάει σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, κι αυτός είναι το ενδεχόμενο να έχει εκτιναχθεί η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, έτσι ώστε να καθιστά όχι μόνο βέβαιη την ήττα, αλλά να δίνει και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μεγάλες διαφορές

Οι μετρήσεις, όμως, δεν του βγαίνουν του πρωθυπουργού.
Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησής του, το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να «γράφει» τεράστιες διαφορές σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή της Β' Αθηνών.
Το Κίνημα μειώνει τη διαφορά που το χώριζε από το κυβερνών κόμμα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ φιλοδοξεί βάσιμα να βάψει πράσινο τον Θεσσαλικό κάμπο. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα σε Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο, ενώ κοντά στην πρωτιά βρίσκεται και στην Καρδίτσα μιας και τα γκάλοπ δείχνουν ισοπαλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ένα ποσοστό κοντά στο 41%.
Στην Κρήτη αναμένονται ποσοστά ρεκόρ, καθώς οι δεξιοί ψηφοφόροι δηλώνουν εξοργισμένοι με το κόμμα τους. Αυτή την περίοδο διεξάγονται δεκάδες μετρήσεις σε όλους τους νομούς και στο σύνολο της χώρας. Οι πιο σημαντικές, όμως, είναι οι περιφερειακές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πρώτες βγάζουν τον αριθμό των εδρών. Δηλαδή, αυτό που καίει περισσότερο από καθετί άλλο τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τα νέα είναι καλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά που φαίνεται να διαμορφώνεται στην κάλπη σε πανελλαδικό επίπεδο εν όψει των ευρωεκλογών αγγίζει ή ξεπερνά τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, διαφορά που σε συνδυασμό με τα επιμέρους αποτελέσματα προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ από 145 μέχρι 152 έδρες.
«Το βράδυ εκείνο των ευρωεκλογών ο κύριος πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να σταθεί», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόλις διαμορφωθεί η πραγματική εκλογική εικόνα, ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει για δυσαρμονία κυβέρνησης - εκλογικού σώματος και θα ζητήσει «εδώ και τώρα εκλογές».
Αν η κυβέρνηση τις αρνηθεί, η Ιπποκράτους θα καταθέσει πρόταση μομφής, αν αυτή δεν έχει προηγηθεί, με αφορμή πιθανή κοινωνική ένταση. Ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού σκεπτικού που επικρατεί στους κόλπους των επιτελών του Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε ο Δ. Ρέππας.
«Ο Κ. Καραμανλής, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις κορυφαίες πολιτικές διαδικασίες των ευρωεκλογών και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θα επέλεγε ασφαλώς να ολοκληρώσει τη θητεία της το 2011», σημείωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Εξαιτίας, όμως, αυτών των δεδομένων και της κρίσης, στην Ιπποκράτους πιστεύουν πως η κυβέρνηση αναζητά πρόσφορο πολιτικά χρόνο ώστε να αποφύγει τη συντριβή και, αν είναι δυνατόν, να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ.

Νέο γκάλοπ δείχνει 4,5% διαφορά

Στο 4,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει τη διαφορά νέο γκάλοπ που δημοσιεύει σήμερα το «Πρώτο Θέμα». Η μέτρηση διενεργήθηκε αυτή τη βδομάδα από την εταιρεία Alco του Κώστα Παναγόπουλο και έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αφού καταγράφει εκτός των άλλων και τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Δένδια για τους κουκουλοφόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι ερωτηθέντες θα επιθυμούσαν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Όμως, και πάλι δεν καταγράφονται τα πρώτα οικονομικά μέτρα που αναμένεται να αυξήσουν και άλλο τη διαφορά.

Αν χάσω φεύγω…

Με ρεπορτάζ από το κυβερνητικό στρατόπεδο κυκλοφορεί σήμερα η Real News. Ίσως είναι το ρεπορτάζ της ημέρας, καθώς επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επισήμως ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φεύγει σε περίπτωση ήττας. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου, προφανώς γιατί ο ίδιος είχε την πληροφορίες και γιατί έχει διαφορετική βαρύτητα η δική του υπογραφή. Εντύπωση δημιουργεί ότι τα όσα λέει ο Κ. Καραμανλής βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά. Αυτό σημαίνει ότι τα έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτη του. Ανοίγει πλέον το παιχνίδι της διαδοχής. Με τον Γιώργο Σουφλιά να υποσκελίζει τους Αβραμόπουλο και Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη ν' αποτελεί τον άλλο εσωκομματικό πόλο.

Φρέσκα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

Ανανέωση των ψηφοδελτίων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό έχει ζητήσει από τους επιτελείς του ο Γ. Παπανδρέου. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ιπποκράτους συνέταξαν τον κατάλογο με τους υποψηφίους του 2007 που συγκέντρωσαν λίγες ψήφους («Εθνος» 28ης Φεβρουαρίου), καθώς αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο για τη δημιουργία κενών θέσεων.
Με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η πίεση από τους ενδιαφερόμενους να τις καταλάβουν είναι τεράστια. Ολοι αναζητούν πρόσβαση στα στελέχη που παίζουν τον κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των «τυχερών» που θα συμπεριληφθούν στις λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ομως, οι Γ. Ραγκούσης, Ν. Αθανασάκης και Δ. Ρέππας ακούνε, καταγράφουν αιτήματα, αλλά δεν εκδηλώνονται. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προκαταλάβουν την επίσημη κομματική διαδικασία ή, έστω, δεν θέλουν να δώσουν αφορμές για ισχυρισμούς πως συμβαίνει αυτό.
Το ερώτημα για τους ενδιαφερόμενους είναι «πότε θα ανοίξει η σχετική συζήτηση». Η Ιπποκράτους δείχνει να περιμένει την προκήρυξη των εκλογών, άλλα στελέχη όμως επισημαίνουν την ανάγκη το θέμα να ανοίξει και να κλείσει σύντομα για να μην οξύνονται οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο.
«Η εμπειρία από τους αιματηρούς εμφυλίους των προηγούμενων ετών δεν επιτρέπει εφησυχασμούς», δηλώνουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Άλλωστε, ό,τι και να λέει επισήμως το ΠΑΣΟΚ, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο παίρνουν και δίνουν.
Η μεγάλη είδηση των ψηφοδελτίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να προκύψει στην Αχαϊα. Στην Πάτρα το τοπικό ΠΑΣΟΚ συζητά δύο ηχηρά ονόματα: τον αδελφό του προέδρου του κόμματος, Ν. Παπανδρέου, και τον ανιψιό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Η. Στεφανόπουλο! Κανένας από τους δύο όμως, δεν τους έχει δώσει ακόμη το θετικό σήμα που περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου