Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ας σβήσουμε όλοι τα φώτα


Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στις 8:30 μ.μ. συμμετέχοντας στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη μας

Είναι η «Ώρα της Γης»

Έφτασε η Ώρα της Γης. Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, ώρα 20:30 είναι η ώρα που ο κόσμος ενώνεται ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Στις 20:30 πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2009, που ελπίζουμε πως θα είναι το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον κόσμο, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι χρειαζόμαστε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.
Το πρώτο βήμα είναι τόσο εύκολο όσο το να σβήσετε ένα φως.
Ενθαρρύνοντας ολόκληρες πόλεις να κάνουν το ίδιο απλό πράγμα, για μία μόνο ώρα, στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο για την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και δείχνουμε ότι είναι δυνατόν ο κάθε ένας
από εμάς να κάνει τη διαφορά.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε σε μία πόλη, σε μία χώρα το 2007, όταν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Σίδνεϋ έσβησαν τα φώτα τους για
μία ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2007.
Μόλις ένα χρόνο μετά, η Ώρα της Γης άγγιξε 370 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες και η εκστρατεία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας.
Υπολογίζεται πως μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα τους
για την Ώρα της Γης το 2008. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate, το Κολοσσαίο, ο φωτεινός πίνακας της Coca Cola στην Πλατεία Times της Νέας Υόρκης, σκοτείνιασαν για μία ώρα.
Η Ώρα της Γης 2009 θα αποτελέσει ένα μείζον κάλεσμα σε δράση, ώστε κάθε πολίτης, κυβέρνηση και επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν το δικό τους ρόλο στην εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος.
Πασίγνωστα κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αμερική και την Ωκεανία θα σκοτεινιάσουν.
Οι άνθρωποι θα βρεθούνε για να συζητήσουν και να σκεφτούν για το μέλλον του πλανήτη μας. Σίγουρα δεν θα σώσουμε εδώ και τώρα τον πλανήτη. Μια καλή ανάσα θα του δώσουμε. Ταυτόχρονα όμως θα δώσουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα φθάσει σε κάθε γωνιά και σε κάθε ηγέτη της γης: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επιβάλλει να ενωθούμε άμεσα όλοι σε μια κοινή δράση!
Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο Διεθνές Δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 60 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης. Φαντάσου τι μπορούμε να κάνουμε αν δράσουμε μαζί.
Έλα μαζί μας να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης 2009!


Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στην Ώρα της Γης;

Το πιο σημαντικό είναι να σβήσετε τα φώτα σας το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στις 20:30 για μία ώρα.
Η επιτυχία της Ώρας της Γης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσάς! Όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην Ώρα της Γης, μεμονωμένοι πολίτες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία, οργανισμοί, δημόσιες υπηρεσίες, η λίστα είναι ατελείωτη…
Δηλώστε συμμετοχή και καλέστε και τους φίλους σας, την οικογένειά σας, τους συναδέλφους και συνεργάτες σας, την επιχείρηση σας, τον εργοδότη σας να πάρουν και αυτοί μέρος στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στην ιστορία.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.earthhour.org/greece, και δηλώστε τη συμμετοχή σας ώστε να καταγραφεί και επίσημα, βρείτε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε για να γιορτάσουμε μαζί την Ώρα της Γης, ιδέες για το πώς μπορείτε να οργανώσετε τη δική σας γιορτή για την Ώρα της Γης παρέα με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας και μάθετε πώς μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινότητά σας με απλούς τρόπους που όμως μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρέπει να σβήσω τα πάντα στο σπίτι μου και να μη χρησιμοποιήσω
καθόλου ηλεκτρικό;


Όχι, καθόλου. Το σημαντικό είναι να δείξουμε στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις πόσο εύκολο είναι να δράσουν για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να «κατεβάσετε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος». Εμείς σας ενθαρρύνουμε να σβήσετε μόνο τα φώτα σας ώστε να κάνετε μία δήλωση και, κυρίως, να κάνετε μια αρχή για αλλαγή των καθημερινών σας συνηθειών μακροπρόθεσμα.

Εάν σβήσουμε όλοι τα φώτα μας την ίδια ώρα, δεν θα γίνει μπλακ
άουτ;


Επικοινωνήσαμε με την ΔΕΗ και τις αρμόδιες αρχές για το θέμα και μας διαβεβαίωσαν πως σβήνοντας και ανάβοντας τα φώτα μαζικά δεν θα προκαλέσουμε πρόβλημα.

Δεν είναι επικίνδυνο να σβήσουμε τα φώτα; Τι θα γίνει με τη δημόσια ασφάλεια;

Ζητούμε από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να σβήσουν μόνο τα μη-αναγκαία φώτα – κανένα φως δεν πρέπει να σβήσει εάν αυτό επιφυλάσσει επίπτωση για τη δημόσια ασφάλεια. Θέλουμε όλοι να περάσουμε την Ώρα της Γης με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά την ενέργεια.

Τι σημαίνει το λογότυπο της Ώρας της Γης

Ο αριθμός «60» στο λογότυπο της Ώρας της Γης αντιπροσωπεύει τα 60 λεπτά της Ώρας της Γης, κατά τη διάρκεια των οποίων εστιάζουμε την προσοχή μας στην επίδραση που έχουμε στον πλανήτη μας και αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου