Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Εντολή για πρόωρες

Για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών ζητά να γίνουν πρόωρες εκλογές και δεν τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας
H δημοσκόπηση του «Eθνους της Κυριακής» καταγράφει τους εκλογικούς συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές του Ιουνίου και διαπιστώνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στους ποιοτικούς ερευνητικούς δείκτες. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της ΝΔ με απόσταση ασφαλείας. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμφανίζεται μεγαλύτερη σε σχέση με την τελευταία -πριν από τις ευρωεκλογές- έρευνα του «Εθνους» κατά 0,6%. Το πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται.
Η εκλογική συσπείρωση της ΝΔ εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Τα σκάνδαλα, η αδυναμία αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και η οικονομική πολιτική αποτελούν για την κοινή γνώμη αλλά και για τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης τα βασικά αίτια της πτώσης της Ν.Δ.
Ενισχυμένος στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ο ΛΑΟΣ. Οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ που παρατηρήθηκαν στις ευρωεκλογές προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη εμφανίζονται σταθερές.
Περισσότερο ενισχυμένος καταγράφεται ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με την αύξηση της δημοτικότητάς του κατά 3,4%, είναι πλέον ο τρίτος δημοφιλέστερος αρχηγός με 37,5%, μόλις 9,1% από τον δεύτερο Καραμανλή.
Στον χώρο της Αριστεράς εξακολουθεί να ηγείται το ΚΚΕ, που συνεχίζει να επιδεικνύει σταθερότητα στα εκλογικά του ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εμφανείς τάσεις εκλογικής αποδυνάμωσης και καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 3,6%, μόλις 0,6% μεγαλύτερο από το ποσοστό των Οικολόγων που φαίνεται να παγιώνουν το κρίσιμο 3%.
Στην ερώτηση: «Ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει σχετικά καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;» το ΠΑΣΟΚ προηγείται καθαρά της ΝΔ και ενδυναμώνεται ως μία σχετικά καλύτερη εναλλακτική εξουσίας. Ισως αυτό εξηγεί και την αύξηση του ποσοστού όσων επιθυμούν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, με συντριπτική σήμερα την παράσταση νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Ανάλυση: Θωμάς Γεράκης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος MARC A.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου