Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Εντυπωσιακή συγκέντρωση…


Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε χθες στο Θησείο για τα γενέθλια των 35 χρόνων του ΠΑΣΟΚ

Με μια εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Θησείο όπου γιορτάστηκαν τα 35 χρόνων του ΠΑΣΟΚ, συνέπεσε η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε στο μπαλκόνι με σηκωμένα τα μανίκια και δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, βγάζοντας τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ μιας και ανάλογη εκδήλωση είχε γίνει και πέρυσι στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα για τον ίδιο λόγο.

Σημεία ομιλίας Γ. Παπανδρέου

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πάθος σας. Την αστείρευτη πηγή δύναμης για μένα, για τους συνεργάτες μου, για όλο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Για όλους μας είναι μέρα σημαδιακή. Σήμερα τιμούμε τις διαχρονικές μας δημοκρατικές αξίες. Σήμερα, που γιορτάζουμε τα γενέθλια των 35 χρόνων του ΠΑΣΟΚ, ξεκινάμε έναν νέο αγώνα.
Τον αγώνα για τη νίκη των Ελλήνων.
Πριν από 5 χρόνια, ακριβώς σε αυτούς τους χώρους, σε αυτές τις γειτονιές, περπατούσαμε περήφανοι για την Ελλάδα μας.
Συζητούσαμε για τους ωραιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέραμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε. Μιλούσαμε για το αύριο της χώρας. Με αισιοδοξία. Με σιγουριά. Με όνειρα. Αυτήν την Ελλάδα παραδώσαμε.
Και πολλοί, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, ελπίσανε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχτιζε πάνω στις κατακτήσεις. Θα διόρθωνε πιθανές αδυναμίες.
Γιατί εμείς, κάθε φορά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, χτίσαμε πάνω σε αυτά που παραλάβαμε.
Αφήσαμε έργο χειροπιαστό για εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες.
Και όποτε κάναμε λάθη, τα αναγνωρίσαμε και τα διορθώσαμε. Για αυτό σε αυτές τις εκλογές, δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα. Συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές επιλογές για την πατρίδα. Συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την Ελλάδα. Εκείνοι εκπροσωπούν την πελατειακή και αδιαφανή διαχείριση του πλούτου. Αυτό που βρίσκεται στην ρίζα της διεθνούς κρίσης. Αυτό που εκπροσωπεί και η διεθνή συντήρηση. Αυτό που οδήγησε την Ελλάδα να βιώνει την βαθύτερή της κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης.
Εμείς εκπροσωπούμε την πρόοδο, μια πορεία δημιουργίας για τη χώρα, βασισμένη σε αξίες και αρχές Δικαίου. Με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Εκείνοι πιστεύουν ότι τον πλούτο και την εξουσία έχουν δικαίωμα να τον εκμεταλλεύονται οι λίγοι, οι ισχυροί, οι ημέτεροι. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο πλούτος δημιουργείται απ’ όλους και οφείλει να κατανέμεται δίκαια σε όλους.
Εκείνοι βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο. Την νέμονται με τους λίγους. Για μας, η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά.
Εμείς ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων. Ικανή να πρωταγωνιστεί και να παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της. Εκείνοι στα δύσκολα ρίχνουν τις ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό τους και φυγομαχούν. Το κάνουν και σήμερα. Καταρρέουν κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους. Εμείς πάντα στα δύσκολα μετρηθήκαμε. Πάντοτε παλέψαμε και πάντοτε τα καταφέραμε. Και πετύχαμε όταν πορευτήκαμε όλοι μαζί.
Φίλες και φίλοι,
Έχω όραμα για την Ελλάδα. Έχουμε όραμα για την πατρίδα. Όραμα εφικτό, επιβεβλημένο, αυτονόητο. Μαζί μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά, σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.
Η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η πολιτική επιλογή κάποιων που λένε: «Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες. Η Ελλάδα ανήκει σε ΚΑΠΟΙΟΥΣ Έλληνες.»
Οι σημερινές εξαρτήσεις στέλνουν σε όλη την κοινωνία τα χειρότερα μηνύματα.
Βαφτίζουν την παρανομία, «μαγκιά». Καθιστούν την «λαμογιά», προνόμιο. Θεοποιούν το «κονέ» ως κλειδί επιτυχίας. Αυτές οι πρακτικές δεν είναι θεμέλιο δημιουργίας. Είναι εργαλεία «βολέματος» του ενός που ξεβολεύει τον διπλανό του. Που κατακερματίζει έτσι την συλλογική μας προσπάθεια. Που σπαταλά δυνάμεις μας. Που αναδεικνύει τους αρεστούς και όχι τους άριστους. Που ενθαρρύνει το δίκιο του ισχυρού και όχι την ισχύ του δικαίου. Με αυτή την αντίληψη η χώρα έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάρρευση, τα σκάνδαλα, η γενικευμένη ανομία, η διάλυση του κράτους, η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο η αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι πάνω απ’ όλα αυτή η αποκαρδιωτική κατάπτωση που ζούμε. Η συνθηκολόγηση με την παραίτηση από κάθε προσπάθεια, αφού τίποτα, μας λένε, δεν μπορεί να αλλάξει. Μία νοοτροπία διακυβέρνησης που καταπνίγει τη δημιουργικότητα.
Ε, λοιπόν, ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
Σήμερα, χρειαζόμαστε ξανά την ευρύτερη δυνατή ενότητα όλων των δυνάμεων της δημιουργίας και της παραγωγής, της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Όλων εκείνων που πονάνε αυτόν τον τόπο και βλέπουν ότι η ευτυχία του «εγώ» μπορεί να έρθει μόνον μέσα από την επιτυχία του «εμείς». Με αυτή την Ελλάδα θα δώσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη με τα προβλήματα, ενάντια στα κατεστημένα που κρατούν την πατρίδα καθηλωμένη. Σήμερα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή.
Το τέλος της σημερινής κυβέρνησης σηματοδοτεί το τέλος της Ελλάδας της απαξίωσης των αρχών μας, του χαμηλού πήχη, της ανοχής σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν. Η λύση – διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας.
Η Ελλάδα έχει τον πλούτο - Οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε
Διαθέτουμε όλο τον πλούτο που χρειαζόμαστε για να βάλουμε ξανά τη μηχανή της Ελλάδας μπροστά. Έχουμε αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν ανεχόμαστε να το αφήνουμε στο περιθώριο κοιτάζοντας τους ‘κολλητούς’ να πηγαίνουν μπροστά.
Έχουμε νέους με 2 πτυχία που σήμερα δε μπορούν να βρουν δουλειά. Έχουμε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες της χώρας μας που σήμερα βουλιάζουν και περιμένουν μία κυβέρνηση με σχέδιο, που θα τους ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης.
Έχουμε τους εργαζόμενους που ενώ δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό, φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους σε μια οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται.
Έχουμε από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο και δεν ανεχόμαστε να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία με τεράστιο κόστος στην ελληνική οικογένεια.
Έχουμε αξιοζήλευτους επιστήμονες και δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τα σχολεία μας να μαραζώνουν, τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν και την έρευνα στον τόπο μας να αφανίζεται. Έχουμε τις καλύτερες δυνατές κλιματικές συνθήκες για τη γεωργία και δεν ανεχόμαστε τα αγροτικά μας προϊόντα να μην είναι προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά, που θα εγγυώνται ευημερία και σιγουριά για τον αγροτικό πληθυσμό.
Έχουμε άνεμο και ήλιο και δεν ανεχόμαστε να μένουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και ό,τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας. Καταφέραμε να διοργανώσουμε τους ομορφότερους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία και δεν δεχόμαστε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τις ουρές στο ΙΚΑ.
Έχουμε μέσα μας σαν λαός το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την καινοτόμα σκέψη, και δεν ανεχόμαστε να το βλέπουμε να συνθλίβεται από ένα κράτος δυνάστη.
Έχουμε την πιο όμορφη πατρίδα στον κόσμο. Δεν ανεχόμαστε πια να είναι έρμαιο καταπατητών, κερδοσκόπων, εμπρηστών. Δεν μας λείπουν οι άνθρωποι.
Όπως δεν μας λείπουν και οι φυσικοί πόροι. «Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια. Σε κάθε πρωτοβουλία.
Στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μετά την Μεταπολίτευση, η ιστορία δεν μας χαρίστηκε: μας έριξε στα βαθιά. Όπως το 1981. Όπως το 1993. Έτσι και σήμερα.
Δε μας φοβίζει η πρόκληση της διακυβέρνησης. Ποτέ δε μας φόβισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου