Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Λύσεις στα προβλήματα;


Της πολύτεκνης οικογένειας από τον Παλαμά, δεσμεύτηκαν να δώσουν ο Σεβασμιότατος κ. Κύριλλος και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος που επισκέφθηκαν χθες την οικογένεια.

Αποφασίστηκαν άμεσα μία σειρά από ενέργειες για την ανακούφιση της κ. Καρβούνη και των πέντε παιδιών της

Εξακολουθεί να είναι ευαισθητοποιημένη η κοινή γνώμη στον Παλαμά

Συνεχίζονται οι προσφορές από τον απλό κόσμο που μπορεί να βοηθάει την οικογένεια καταθέτοντας χρήματα στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 444/745555-03 στο όνομα Νίκη Καρβούνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δώσαμε την υπόσχεση σε όλους ότι θα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το δράμα που βιώνει η οικογένεια Καρβούνη στον Παλαμά, μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση στα προβλήματά της. Χθες δώσαμε συνέχεια στο θέμα με την παρουσίαση των θέσεων των φορέων που «εμπλέκονται» με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
Καταγράψαμε τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου κ. Κύριλλου, του Νομάρχη κ. Αλεξάκου και του διευθυντή της ΔΕΗ κ. Παπαγεωργίου. Αφήσαμε σε εκκρεμότητα τις απόψεις της προϊστάμενης της Πρόνοιας κ. Συρούκη και της προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Σούφλα και βεβαίως του πλέον αρμόδιου για το ζήτημα, του δημάρχου Παλαμά κ. Καραδήμο.

Τι άλλαξε μετά το ρεπορτάζ μας

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ μας με το τι μας δήλωσαν οι προαναφερόμενοι, όμως μας πρόλαβαν οι εξελίξεις. Χθες είχαμε νέες ευχάριστες εξελίξεις στο θέμα, εξελίξεις που δρομολογήθηκαν τόσο από τον δήμαρχο Παλαμά κ. Καραδήμο, όσο και από τον Σεβασμιότατο κ. Κύριλλο.
Σας λέγαμε χθες ότι ο κ. Κύριλλος είχε δεσμευτεί να παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και να «επέμβει» ανάλογα εάν απαιτούνταν. Τι άλλαξε από χθες; Ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε ο ίδιος προσωπικά την πόλη του Παλαμά και σε συνεργασία με τον δήμαρχο, μετέβησαν στο σπίτι της οικογένειας για να σχηματίσουν ιδία άποψη. Είμαστε σίγουροι ότι οι εικόνες που αντίκρισαν μπαίνοντας στο σπίτι ο Σεβασμιότατος, ο δήμαρχος και οι ιερείς που τους συνόδευαν θα τους συγκλόνισαν, όπως ακριβώς είχαμε συγκλονιστεί κι εμείς όταν επισκεφθήκαμε το σπίτι της οικογένειας.
Με την επιστροφή του Σεβασμιότατου στην Ι.Μ. συνομιλήσαμε μαζί του, ελπίζοντας να ακούσουμε ευχάριστα νέα. Και πράγματι, μας ενημέρωσε ότι η Εκκλησία θα αναλάβει στο εξής την εποπτεία της οικογένειας Καρβούνη. Και μάλιστα αυτό θα ισχύει εφ όρου ζωής. Ο σεβασμιότατος δήλωνε χθες ότι «η εκκλησία έχει ανθρώπινο πρόσωπο και το δείχνει όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις». Με χαρά διαπιστώσαμε σήμερα ότι κάνει πράξη τα λόγια του.

Δήλωση του κ. Καραδήμου

Ο κ. Καραδήμος δήλωσε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» πως σε συνεργασία του Δήμου Παλαμά και της Εκκλησίας, δρομολογήθηκαν άμεσα ενέργειες για να βγει η οικογένεια από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει καθημερινά. Μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Παλαμά και η Εκκλησία προτίθενται να στηρίξουν την οικογένεια Καρβούνη στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Στην προσπάθεια αυτή θα δραστηριοποιηθούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Ειδικό Σχολείο Καλυβακίων του Δήμου Παλαμά και το «Σπίτι της Αγάπης» της Εκκλησίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αρχικά, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού του θα παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και νοσηλευτική στήριξη στα μέλη της οικογένειας.
Παράλληλα θα ξεκινήσει συνεργασία με το «Σπίτι της Αγάπης» για να παρέχονται καθημερινά γεύματα και διάφορα άλλα αγαθά που είναι απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση της οικογένειας. Επίσης ο Δήμος Παλαμά και η Εκκλησία, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης του Παλαμά, απεφάσισαν να καλύψουν τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και τα έξοδα θέρμανσης, ενώ ο Δήμος απαλλάσσει την οικογένεια από όλες τις παλιές οφειλές.
Τέλος, αποφασίστηκε για τα παιδιά να τους παρασχεθεί η απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν και να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις. Ειδικά για την Ευαγγελία, ο δήμαρχος μας είπε πως μπορεί να μετεγγραφεί από το ειδικό σχολείο των Σοφάδων που τώρα φοιτά, σε αυτό που λειτουργεί στον δήμο Παλαμά στα Καλυβάκια.
Το κυριότερο όμως είναι πως ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να προσλάβει την κ. Καρβούνη στον δήμο σαν καθαρίστρια, ώστε να της εξασφαλίσει μια μόνιμη εργασία, για να μπορεί επιτέλους να προφέρει στα παιδιά της αυτά που δεν της επέτρεψαν τα χτυπήματα της μοίρας να τους προσφέρει.
Να μην ξεχνάμε βεβαίως πως μέσω των ειδικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται καθημερινά στον Δήμο Παλαμά, αλλά και με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας που είναι ευαισθητοποιημένη προς αυτή την κατεύθυνση και το αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις ανθρωπιάς, αυτήν την στιγμή παρέχεται στήριξη σε άλλα 60 άτομα.
Ο κ. Καραδήμος μας ανέφερε επίσης πως πριν δημοσιεύσουμε εμείς το δράμα της οικογένειας, τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί φορείς, δεν είχαν αντιληφθεί το ακριβές μέγεθος της κατάστασης της οικογένειας. Μετά όμως από την δημοσιοποίηση του προβλήματος, ήρθε αμέσως σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές του νομού και όλοι τους ενήργησαν άμεσα. Δήμαρχε χαιρόμαστε που «βάλαμε» κι εμείς το χεράκι μας για να βοηθηθεί η οικογένεια.

Η Πρόνοια

Όμως, η υπηρεσία που βάσει το νόμου είναι η πλέον αρμόδια για τέτοιες περιπτώσεις είναι η διεύθυνση πρόνοιας της Νομαρχίας Καρδίτσας.
Μιλήσαμε με την αρμόδια Αντινομάρχη κ. Μαρία Αποστολοπούλου, την προϊσταμένη κ. Ειρήνη Συρούκη και την κοινωνική λειτουργό, η κ. Λίτσα Ευαγγελίδου.
Η κ. Συρούκη προϊστάμενη της Πρόνοιας προσπάθησε να «διαμαρτυρηθεί» για τον τρόπο προβολής του δράματος της οικογένειας και κυρίως γιατί το προβάλαμε χωρίς να ζητήσουμε πρώτα την άποψή της. Μας τόνισε ότι όσες φορές η κ. Καρβούνη απευθύνθηκε εγγράφως στην Πρόνοια ή ακόμη και στην ίδια προσωπικά για να θέσει κάποιο αίτημα, πάντα η Πρόνοια ήταν στο πλευρό της και της συμπαραστάθηκε.
Χαρακτηριστικά η προϊστάμενη μας είπε ότι «αυτήν ακριβώς είναι η δουλειά μας εδώ, να ακούμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να επεμβαίνουμε όταν και όπως μπορούμε». Μάλιστα μας είπε ότι κοινωνική λειτουργός επισκέφτηκε στο παρελθόν το σπίτι της οικογένειας.
Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από την κ. Καρβούνη, η πρόνοια επέμβηκε μόνο όταν η ίδια έκανε έγγραφη αίτηση προς την υπηρεσία. Πολλές άλλες φορές που πήρε απλά ένα τηλέφωνο, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε. Και το ερώτημα είναι το εξής. Πόσο βαθιά είναι ριζωμένη μέσα στην ψυχή των δημοσίων υπαλλήλων η γραφειοκρατία; Αν κάποιος έχει πρόβλημα και δεν κάνει αίτηση, δεν έχει καμία τύχη σε αυτή τη χώρα;
Επίσης, θα αναφέρουμε και το εξής. Η κ. Καρβούνη ζει σε ένα σπίτι που είναι υπό κατεδάφιση. Υπάρχουν νόμοι που λένε ότι το κράτος δανειοδοτεί όσους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ είναι γνωστό ότι στην Καρδίτσα περισσεύουν σπίτια που έγιναν για τους πολιτικούς πρόσφυγες και λέχθηκε ότι θα δοθούν σε άπορους. Ενημέρωσε ποτέ κανείς την κ. Καρβούνη για τις δυνατότητες που έχει να κάνει χρήση των νόμων; Σίγουρα όχι. Μήπως τελικά κάτι δεν δουλεύει σωστά στην ευαίσθητη αυτή υπηρεσία του νομού μας;

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Σύλλογο Πολυτέκνων κ. Ουρανία Σούφλα, μίλη σε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» και εξήγησε τόσο σε μας όσο και απευθείας στην κ. Καρβούνη ότι υπάρχει μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί πλέον από την μητέρα, για να ανανεωθεί ο φάκελός της που πιστοποιεί ότι είναι πολύτεκνη. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα διότι στο μεταξύ προστέθηκαν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια και θα πρέπει να δηλωθούν και αυτά, για να απολαμβάνουν τις παροχές του Συλλόγου. Για σήμερα το πρωί κανονίστηκε να βρίσκετε η κ. Καρβούνη στα γραφεία του Συλλόγου για να λάβει την σχετική ενημέρωση από την πρόεδρο.

Τέλος καλό όλα καλά;

Θα ήταν πιστεύουμε πρόωρο να μιλήσουμε ότι πλέον έχουμε «τέλος καλό, άρα όλα καλά. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα ότι έχει ειπωθεί, πέρα των προσφορών απλών ανθρώπων είναι μόνο στην φάση των υποσχέσεων.
Είμαστε σίγουροι ότι στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Σεβασμιότατου και του δημάρχου Παλαμά.
Το βασικό όλων είναι να δοθούν άμεσες λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα. Η οικογένεια δεν μπορεί να ζει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στο χειμώνα.
Η εφημερίδα μας έπραξε το χρέος της απέναντι σε μια οικογένεια που έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Στόχος του ρεπορτάζ ήταν να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα της οικογένειας.
Μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν από το ρεπορτάζ. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι το εξής: Ας μη εξαντλήσουν την φιλανθρωπία τους οι φορείς του νομού μας, Νομαρχία, δήμοι, εκκλησία, σύλλογοι κ.λ.π. στην ανακούφιση των προβλημάτων της οικογένειας Καρβούνη. Αν κοιτάξουν δίπλα τους θα βρουν πολλές τέτοιες οικογένειες. Ακόμη, όλοι εμείς ας γίνουμε ενεργοί πολίτες. Όταν βλέπουμε δίπλα μας πρόβλημα, ας το αναφέρουμε στις αρχές και ας παρακολουθούμε αν έγινε κάτι. Ας φτάσουμε επιτέλους στο σημείο να μην χρειάζεται ένας πολίτης να καταφεύγει στα ΜΜΕ για να βρει λύση στο πρόβλημά του. Και όταν αυτό συμβαίνει, όσοι θίγονται να μην παρεξηγούνται αλλά να κοιτάζουν τι έκαναν λάθος και να διορθώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου