Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

I Love Karditsa…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Ήμουνα ένας από τους 400 τυχερούς που είδαν το βράδυ της Τρίτης την πρώτη προβολή της ταινίας I Love Karditsa. Ένα έργο με γυρίσματα στην Καρδίτσα, την Καλλίθηρο, το Φανάρι και τοπία της περιοχής μας που εκτυλίσσεται ως θέμα στην πόλη μας και το νομό μας. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές με τα περίπτερα που έχουν κρεμασμένες στα μανταλάκια τις τοπικές εφημερίδες της Καρδίτσας. Φυσικά, σε περίοπτη θέση φιγουράρει «Η ΑΛΗΘΕΙΑ».

Η υπόθεση είναι εκπληκτική. Ένας πρωτοπόρος Έλληνας επιστήμονας, στις αρχές της δεκαετίας του' 70, στη Νέα Υόρκη, κλωνοποιεί τον πρώτο άνθρωπο, τον Έλληνα Γρηγόρη Κανιά (Κώστας Αποστολάκης), από την Καρδίτσα, δημιουργώντας τον Μάικ Κανιά. Στην Αμερική του 21ου αιώνα, ο Μάικ σταματά ένα βράδυ για τσιγάρα και πέφτει θύμα κλοπής. Έχοντας χάσει 30 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται αντιμέτωπος με την Μαφία. Για να σωθεί, θα πρέπει να πάει στην Καρδίτσα και να αλλάξουν θέσεις με τον κλώνο του. Ο Γρηγόρης, ως τυπικός Έλληνας της επαρχίας, είναι μπλεγμένος σε πολλές ερωτικές ίντριγκες και ψάχνει τον τρόπο να αποκτήσει πολλά λεφτά χωρίς φυσικά να δουλέψει. Μια sexy ξανθιά (Κατερίνα Παπουτσάκη) με μια μεγάλη επιταγή είναι το τέλειο δόλωμα…

Ο ήρωας της ταινίας (Κώστας Αποστολάκης) ζει σε ένα τυπικό χωριό της Καρδίτσας, με τους ανθρώπους να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραπονιούνται ότι δεν πάνε καλά οικονομικά και να ψάχνουν να βρουν τρόπους για εύκολο χρήμα που θα τους αλλάξει τη ζωή. Όταν όμως στη ζωή του Γρηγόρη μπαίνει ο Μάικ από την Αμερική ο δικός μας παθαίνει την πλάκα του. Έτσι, στο γρήγορο σε εξέλιξη έργο του Στράτου Μαρκίδη οι ατάκες θυμίζουν παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο. Σας μεταφέρω κάποιες χαρακτηριστικές. Όταν ο Γρηγόρης συναντά τον Μάικ και βλέπει ότι είναι ίδιοι, πάει στο χωριό και ρωτάει την μάνα του (Ελένη Γερασιμίδου). «Ξύπνα ρε μάνα κι πε μ’. Είμαι δίδυμος, είμαι δίδυμος». Και η μάνα του απαντάει. «Αιγόκερος είσαι βρε»!!! Όταν η εκρηκτική ξανθιά (Κατερίνα Παπουτσάκη) πάει στο χωριό για να βρει τον Γρηγόρη γίνεται χαμός. Στο καφενείο ένας από τους θαμώνες (Θανάσης Ευθυμιάδης) θα πει: «Α, πααααα εγκεφαλικό!!!» και συνεχίζει, «Να σε βάλω κατ’ να σε σέρνω απ’ την κορδέλα να σι βαράω με το τακούνι να πεις το δεσπότ’ Παναγιώτ’». Η παντρεμένη ( Μπέσυ Μάλφα που η καταγωγή της είναι από την Καρδίτσα με ρίζες από το Καλλίθηρο, είναι σεμνή και ποτέ δεν προκαλεί σκάνδαλα για να έρθει στην επιφάνεια της επικαιρότητας), με την οποία έχει δεσμό ο Γρηγόρης μιλώντας μαζί του στο τηλέφωνο θα του πει: « Έλα του βράδ’ στου πουτάμ, θα φουράου του στριγκάκι του δαντιλουτό και πασουμάκι μι τακούνι». Η παντρεμένη γκόμενα του Γρηγόρη είναι γυναίκα ενός αγρότη που έχει και ψησταριά (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, σύζυγος και στη ζωή της Μπέσυς Μάλφα, δηλαδή γαμπρός Καρδιτσιώτης). Ο μαφιόζος όμως μαθαίνει ότι ο Μάικ ήρθε στην Ελλάδα και στέλνει δύο εκτελεστές της κακιάς ώρας (ο ένας είναι ο Μιχάλης Ιατρόπουλος που είναι και αυτός γαμπρός Καρδιτσιώτης). Όταν ο Γρηγόρης πάει να κάνει μπάνιο γίνεται με την μάνα του η εξής στιχομυθία. «Έχει, ζεστό νερό. Πάλι θα κάνει μπάνιο, χθες έκανες!!!» Όταν βγαίνει η βρώμα ότι ο φίλος του Γρηγόρη είναι αδελφή οι θαμώνες στο καφενείο τον ρωτάνε. «Την κουνάς την αχλαδιά βρε καμιά φορά, την κουνάς;» Όλα αυτά φυσικά τα οφείλει η ταινία στο σενάριο της Διονυσία Τσιτιρίδου που κατάγεται από το χωριό Καλλίθηρο. Η συμπατριώτισσα μας είναι ηθοποιός με σπουδαία διαδρομή. Ίσως την θυμάστε από τις τηλεοπτικές τις συμμετοχές στα σήριαλ Δρόμοι της πόλης (ΑΝΤ1) και Μαρία η άσχημη (MEGA) στο ρόλο της Σάντρας.

Είναι μια θαυμάσια ταινία που θα προβάλει την Καρδίτσα στο πανελλήνιο. Θα υπάρξουν κάποιοι που θα πούνε ότι με την προφορά που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές, προσβάλουν τον τόπο μας. Τους λέω λοιπόν προκαταβολικά να αφήσουν κατά μέρος αυτή την «καραμέλα». Ας αφήσουν τα παλιά με τον Λαζόπουλο και τον Τζίμη. Όταν βλέπουμε σε ταινίες να μιλάνε Κρητικοί ή πόντιοι γιατί δεν μιλάει κανείς; Μα για τον απλούστατο λόγο. Γιατί έτσι μιλάμε βρε παιδιά. Είπε κανείς ότι η χώρα μας δεν έχει διάφορα γλωσσικά ιδιώματα; Μήπως ξεχάσαμε την Βαβυλωνία του Βυζάντιου; Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές της ταινίας. Σαν Καρδιτσιώτες μας πέτυχαν άριστα. Μπορεί να μας παρουσιάζει να μιλάμε κόβοντας τα φωνηέντα, αλλά μας παρουσιάζει έξυπνους και καπάτσους. Είναι μια ταινία που προβλέπω ότι θα σπάσει ταμία και θα προβάλει την Καρδίτσα. Οφείλουμε όλοι να την αγκαλιάσουμε.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου